Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουν κάποια άποψη σχετικά με το τι είναι ή τι μπορεί να προσφέρει ένα laser.
Γνωρίζουν π.χ. ότι ένα laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπείες αποτρίχωσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, εξαέρωσης παθολογικών ιστών σε χειρουργικές επεμβάσεις, ως βιομηχανικό εργαλείο κοπής μετάλλων, ή μέτρησης αποστάσεων που μπορεί να απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους ή απλά να χρησιμοποιηθεί ως φωτεινός δείκτης σε κάποιο σεμινάριο ή ως προβολέας σε κάποια συναυλία.
Είναι όμως λιγότερο γνωστό ότι αυτή η ίδια δέσμη έχει και θεραπευτικές ιδιότητες όπως π.χ. μείωση του πόνου σε ασθενείς καθώς και επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης του τραύματος ενός πάσχοντος οργανισμού.
Οι ερευνητές επιστήμονες αυτό το είχαν κάνει γνωστό από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των Θεραπευτικών μη επεμβατικών laser σε διάφορες παθήσεις.
Αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που αφορούν αυτή την απόλυτα φυσική θεραπεία έδωσαν μια πληρέστερη εικόνα τόσο για τον τρόπο εργασίας ενός θεραπευτικού laser αλλά και της δράσης του κατά τον χρόνο της θεραπευτικής πράξης καθιστώντας την αναγκαία και μοναδική στις ανάγκες των ασθενών.
Το φως των ακτίνων εξέρχεται από την άκρη της κεφαλής του θεραπευτικού laser και εισχωρεί διαμέσου του δέρματος στο σώμα και από εκεί στους εν τω βάθει ιστούς του οργανισμού. Έτσι, προβλήματα ασθενών με παθήσεις και πόνους σε όλο τον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν εύκολα, απλά και γρήγορα να πάρουν τέλος στους πονεμένους ασθενείς.
Ότι το φως, πρακτικά μας κάνει καλό γενικά, παρέχοντας θεραπευτικά τις ακτίνες του είναι γνωστό από καταβολής κόσμου.
Ένας από τους ερευνητές ονόματι Niels Ryberg Finsen με καταγωγή από τη Δανία ερεύνησε την επιρροή που είχε το φως στο ανθρώπινο δέρμα και ανακάλυψε ότι μια συντονισμένη δέσμη φωτός (όχι από laser) είχε θετικά αποτελέσματα μεταξύ άλλων σε δερματική φυματίωση.
The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903
Niels Ryberg Finsen
Για αυτή του την ανακάλυψη βραβεύτηκε από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών με το βραβείο Nobel της Ιατρικής το έτος 1903.
The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903 was awarded to Niels Ryberg Finsen "in recognition of his contribution to the treatment of diseases, especially lupus vulgaris, with concentrated light radiation, whereby he has opened a new avenue for medical science".
Είναι γνωστό επίσης ότι το φως λειτουργεί ως ρυθμιστής αυξομείωσης των τιμών της Μελατονίνης στο αίμα, αποδεικνύοντας την χαλάρωση και την ψυχική ηρεμία που κατακλύζει καταθλιπτικούς ασθενείς όταν αντικρύσουν το φως της Άνοιξης.
Τι είναι αυτό που κάνει το laser τόσο διαφορετικό;
Ένα laser είναι μια δέσμη φωτός, ας πούμε όπως μια λάμπα. Όλες οι λάμπες ή οι δέσμες φωτός εκπέμπουν το φως τους σε όλο το ορατό φάσμα στα χρώματα της ίριδας «ανακατεύοντας» τα διάφορα μήκη κύματός τους αλλά αυτό διακρίνεται κυρίως από το δικό τους ξεχωριστό χρώμα εφόσον μιλούμε για ορατό φως.
Η διαφορά με ένα laser είναι ότι αυτό δεν κάνει καμιά «μίξη» με άλλα χρώματα αλλά εκπέμπει ένα και μοναδικό χρώμα ή μήκος κύματος όπως λέγεται στη Φυσική.
Αν τώρα η εκπεμπόμενη δέσμη laser βρίσκεται έξω από το οπτικό πεδίο του ματιού μας φυσικά δεν μιλάμε για εκπομπή ορατού φωτός αλλά για εκπομπή σε υπέρυθρο φάσμα.
Ένα laser μπορεί να κατασκευασθεί:
Να εκπέμπει δυνατή ή αδύναμη δέσμη φωτός,
Να φαίνεται αυτή η δέσμη φωτός με γυμνό μάτι ή να μην φαίνεται,
Να εκπέμπει με παλμούς ή χωρίς παλμόυς (συνεχώς),
Να εκπέμπει σε παράλληλο σχήμα (εστιασμένα) ή απεστιασμένα.
Σε αντίθεση με το τι πολλοί πιστεύουν, τα Θεραπευτικά Laser δεν ενέχουν κινδύνους καταστροφής των ματιών μας - μάλιστα κανείς μέχρι σήμερα στο έτος 2012 δεν έπαθε κάποια βλάβη τύφλωσης στα μάτια του ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη στο σώμα του από αυτά τα laser.
Τα Laser στην ιατρική χρησιμοποιούνται κυρίως με τρεις διαφορετικούς τρόπους
1. Χειρουργική με laser
Τον πρώτο τον αποκαλούμε χειρουργικά laser. Τα ισχυρά laser μπορούν να κόψουν, να απανθρακώσουν ή να ατμοποιήσουν έναν ιστό εξαιτίας της απορροφητικότητας της υψηλής ενέργειας του φωτός από τους ιστούς μετατρέποντάς την σε θερμική ενέργεια, κάτι ανάλογο που συμβαίνει με την εστίαση γυαλιών σε μια επιφάνεια - κάτοπτρο. Αυτός είναι ο λόγος που αυτός ο τύπος laser καλείται επίσης ως θερμά χειρουργικά laser.
Εκτός της χρήσης του για καθαρά χειρουργικούς λόγους, αυτά τα laser μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για αισθητικούς σκοπούς όπως π.χ. για ριζική αποτρίχωση, σβήσιμο ενός τατουάζ, ρυτίδες, πανάδες προσώπου και πολλά άλλα.
2. Καταπολέμηση της νόσου του καρκίνου με laser
Το δεύτερο σημαντικό πεδίο χρήσης λέγεται Φωτοδυναμική Θεραπεία. Η Φωτοδυναμική Θεραπεία είναι μια άκρως επιστημονική μέθοδος όπου ο ειδικός ιατρός συνδυάζει το φως του laser (περί τα 630 nm) με μια ουσία - παράγωγο αιματοπορφυρίνης που είναι ευαίσθητη στο φως του laser.
Η μέθοδος δεν είναι καινούργια αλλά ανάγεται σε 100 χρόνια πριν. Από τα πρώτα πειράματα που έγιναν σε πανεπιστήμιο στη Σουηδία πριν πολλά χρόνια ήταν το πανεπιστήμιο της πόλης Lund.
Τον τελευταίο καιρό η έρευνα έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο με μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδο που δοκιμάζετε και φέρει την ονομασία Laser-Assisted Immunotherapy. Εδώ χρησιμοποιεί κανείς μεταξύ άλλων την δυνατότητα του φωτός που εκπέμπει μια κεφαλή laser GaAs 904 nm, προκειμένου να ενισχύσει το σύστημα ανοσοποίησης του ασθενούς.
Αυτή η κεφαλή laser δεν είναι άλλη από την ήδη γνωστή επί πολλά χρόνια κεφαλή που χρησιμοποιούμε στη Θεραπευτική με Laser για ενίσχυση και αποκατάσταση πολλών παθήσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.
3. Θεραπευτική με Laser
Ο τρίτος τρόπος χρήσης των laser στην Ιατρική είναι από πολλές απόψεις ίσως o πιο ενδιαφέρον από όλους. Η χρήση αφορά σαφώς χαμηλότερες σε ισχύ δέσμες φωτός laser σε βαθμό που ο ασθενής να μην αισθάνεται τίποτα κατά τον χρόνο της θεραπείας του.
Κλινικά έχει αποδειχθεί ότι με το φως του laser μπορεί κανείς να επηρεάσει τη φλεγμονή, τον πόνο και την διαδικασία συντόμευσης της επούλωσης μιας πληγής.
Η μέθοδος δεν βασίζεται καθόλου σε κάποιον τρόπο αύξησης της θερμότητας στην περιοχή αλλά καθαρά σε φωτοβιολογικές και φωτοχημικές επιδράσεις στην πάσχουσα περιοχή.
Όταν ερευνητές από την Βοστόνη, ήδη το έτος 1963 ακτινοβόλησαν με το φως του laser όγκους ποντικών και χωρίς καμιά άλλη αιτία, αυτοί οι όγκοι μειώθηκαν στο μισό, οι ερευνητές δεν κατάλαβαν για ποιο λόγο αυτό συνέβη.
Όταν άλλοι ερευνητές από το τμήμα έρευνας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Semmelweis της Βουδαπέστης εκτέλεσαν θεραπεία σε χρόνια άτονα έλκη, που με τη συμβατική ιατρική δεν υπήρχε αποτέλεσμα επούλωσης, έστω και με βραδύ ρυθμό, βρέθηκαν προ εκπλήξεως μπροστά στην διαδικασία ταχείας επούλωσης αυτών των ελκών καθώς και της άμεσης υποχώρησης του πόνου των ασθενών, είχαν την ίδια έκπληξη και απορία διότι παρόλο που ο μηχανισμός δράσης αυτού που ερευνούσαν ακόμη ήταν άγνωστος εν τούτοις είχε αποτέλεσμα, «δούλευε».
Τι συνέβαινε στον ιστό και υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα; Ποιος άραγε μηχανισμός είχε διεγερθεί από το φως του laser;
Λίγα λόγια για το μηχανισμό δράσης
Σήμερα γνωρίζουμε σαφώς περισσότερα αλλά μακριά από όλη την πραγματικότητα.
Γνωρίζουμε π.χ. ότι τα κύτταρά μας περιέχουν φωτοϋποδοχείς που έχουν μεγάλη ευαισθησία στο φως και βρίσκονται π.χ. στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας και τα οποία λειτουργούν ως φωτο-συλλέκτες. Αν και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ περίπλοκη διαδικασία του οργανισμού, εκείνο που τελικά φαίνεται είναι ότι επηρεάζεται ολόκληρη η κυτταρική λειτουργία.
Μέχρι σήμερα ερευνητές επιστήμονες έχουν ερευνήσει το αποτέλεσμα που μας δίνει το φως του laser όπως και άλλα είδη φωτός σε κυτταρικό πληθυσμό με καλλιέργειες, σε ποντικούς και άλλα ζώα, όπως και στον άνθρωπο, σε όλο και περισσότερο ποιοτικότερες έρευνες συχνά και σε όλα τα κλινικά σχήματα όπως οι διπλές τυφλές μελέτες.
Μπορείτε λογικά να ρωτήσετε αν όντως το φως του laser φθάνει σε όλο το βάθος ενός μυός ή μιας πονεμένης άρθρωσης προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα; Η απάντηση είναι ναι!
Αυτά τα θεραπευτικά συστήματα προσφέρουν αυτό που χρειάζεται ένας ασθενής φθάνοντας το φως του laser σε κάθε πτυχή των προβλημάτων του, εν αντιθέσει με το φως των χειρουργικών laser όπου όλη η δέσμη απαιτείται να παραμείνει στην επιφάνεια που στοχεύουμε προκειμένου το θερμικό αποτέλεσμα να δημιουργήσει το φαινόμενο της κοπής ή της εξάχνωσης.
Πώς λέγεται αυτή η θεραπευτική μέθοδος;
Αν και στο εμπόριο σήμερα συναντά κανείς πολλές και διάφορες ονομασίες από κατασκευαστικές εταιρίες που πουλούν τα προϊόντα τους, αυτή καθ’ αυτή η θεραπευτική μέθοδος καλείται απλά ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ με LASER ή Φωτοθεραπεία Laser, ή Low Level Laser Therapy (L.L.L.T.), και αυτά τα μηχανήματα laser που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό καλούνται Θεραπευτικά ή Ιατρικά Laser.
Επιχειρήσεις επίσης που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες θεραπευτικής με laser, προκειμένου να εντυπωσιάσουν και να προσελκύσουν ασθενείς, κάνουν χρήση αυτών των φωτοβιολογικών και φωτοχημικών ιδιοτήτων του laser αντικαθιστώντας τη φράση “Θεραπευτική με Laser” με τη φράση Φωτοδυναμική Θεραπεία με Laser.
Πάντως το θετικό σε αυτή τη θεραπευτική μέθοδο είναι ότι η μέθοδος είναι:
100% Ανώδυνη, Ακίνδυνη και Ασφαλής, πάνω από όλα για τον ασθενή.
Ακριβώς όπως το διαβάζετε - Ασφαλής.
Αυτό συμβαίνει διότι, η θεραπεία με laser στην πραγματικότητα δεν έχει καθόλου κάποιες αντενδείξεις σαν αυτές που συνήθως διαβάζουμε σε ένα φάρμακο.
Τι μπορεί κανείς να θεραπεύσει;
Από την στιγμή που μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τα θεμέλια του οργανισμού που είναι το κύτταρο, μπορούμε να φθάσουμε πολύ μακριά.
Έχει αποδειχθεί ότι κατά τη θεραπεία με laser υπάρχουν άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα. Τα άμεσα αποτελέσματα οφείλονται στην άμεση επαφή που έχει το φως του laser στους ιστούς του οργανισμού, ενώ τα έμμεσα φαίνονται αργότερα αφού τα κύτταρα του οργανισμού που βρίσκονται ενδότερα μετακινούνται σε άλλα σημεία του σώματος μεταφέροντας μαζί τους το θεραπευτικό φως του laser.
Δημιουργούνται επίσης ουσίες όπως οι ενδορφίνες που διαχέονται σε πιο αργό ρυθμό και μεταδίδονται σε άλλες πιο βαθιές περιοχές ή σημεία του οργανισμού.
Αυτό που πρώτα από όλα επηρεάζεται είναι τα σημεία του πόνου – υποχωρεί ο πόνος του ασθενούς, έπειτα η θεραπεία προσφέρει καλή αντιφλεγμονώδη δράση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσικά πολύ καλή κυκλοφορία του αίματος του αρρώστου.
Μερικές συγκεκριμένες παθήσεις που αποτελούν απόδειξη των ανωτέρων είναι π.χ. οι αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, τενοντίτιδες, αρθροπάθειες, έλκη διαβητικών ασθενών και κατακλίσεων, παθήσεις δέρματος όπως ο έρπης ζωστήρας και πολλές άλλες παθήσεις.
Σ’αυτό το ενημερωτικό άρθρο περιγράφηκε όσο πιο απλά γινόταν αυτή η τόσο σημαντική για τον ασθενή και άγνωστη για πολλούς ιατρική (κλινικά τεκμηριωμένη) μέθοδος – ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ με LASER.