+30 2410 538 538 | +30 210 981 81 81

English

Θεραπευτικά Laser και Ενδιαφέρουσες Ενδείξεις

Θεραπευτικά Laser και Ενδιαφέρουσες Ενδείξεις

Θεραπευτικά Laser και Ενδιαφέρουσες Ενδείξεις

Τα Laser σήμερα αποτελούν μια από τις λεγόμενες ‘επαναστάσεις’ της σύγχρονης ιατρικής έχοντας κατακτήσει επάξια τη Θέση τους δίπλα σε όλο το μοντέρνο οπλοστάσιο του ιατρού, μαζί με τη Μαγνητική Τομογραφία, τη Ψηφιακή Αγγειογραφία, την Ακτινοθεραπεία, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλπ.

Είναι ίσως πιο γνωστά σήμερα στο ευρύ κοινό τα λεγόμενα ‘Χειρουργικά Laser’ με τις πολλαπλές εφαρμογές τους σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Είναι τα laser που χρησιμοποιούνται στην ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκοπήσεις κλπ), στην αναίμακτη χειρουργική των οφθαλμών, στη γυναικολογία, στη χειρουργική θεραπεία οσφυϊκής δισκοκήλης κλπ.

Παράλληλα όμως εδώ και πενήντα χρόνια σχεδόν, χρησιμοποιείται σε ιατρικές εφαρμογές και μια άλλη μεγάλη κατηγορία laser τα ‘Θεραπευτικά Laser’. Σε αντίθεση με το χειρουργικά, των οποίων το αποτελέσματα από την εφαρμογή τους είναι μη αναστρέψιμα, τα Θεραπευτικά Laser έχουν πλήρως αναστρέψιμα αποτελέσματα, καθώς η δράση τους δεν καταστρέφει τους ιστούς που ακτινοβολούνται όπως συμβαίνει με τα χειρουργικά.

Η δράση των Θεραπευτικών Laser συντελείται σε κυτταρικά ή και ενδοκυτταρικό επίπεδο και οι συνέπειές της δεν είναι άμεσα ορατές ή αντιληπτές από τον ασθενή μας. Κάποιες φορές μάλιστα μεσολαβεί ένα διάστημα αρκετών ωρών ή και ημερών για να εμφανιστούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η δράση αυτή συνοπτικά θα έλεγε κανείς ότι είναι η ‘φυσιολογικοποίηση’ των κυτταρικών λειτουργιών. Αυτό σημαίνει ότι με κατάλληλη εφαρμογή της δέσμης laser μπορούμε είτε να επιταχύνουμε την κυτταρική δραστηριότητα όπου αυτό χρειάζεται (π.χ. ταχύτερη επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων, κλπ), είτε να τη μειώσουμε (π.χ. περιπτώσεις υπερβολικής έκκρισης σμήγματος από το δέρμα στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα).

Τα θεραπευτικά laser έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες ενδείξεις. Από διάφορες κλινικές μελέτες και παρατηρήσεις προκύπτει ότι η εφαρμογή των ακτίνων ενός θεραπευτικού laser έχει ικανοποιητικά έως πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, σε μερικές δε περιπτώσεις ως η μόνη επιλογή του θεράποντος ιατρού.

Χάρη στον χαρακτήρα της δέσμης laser (με δράση αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, αποιδηματική, επουλωτική), η θεραπεία στην αποκατάσταση ασθενών με laser έχει κλινικά τεκμηριωθεί και αναγνωρισθεί επισήμως. Αυτό σημαίνει ότι, πολλές και νέες κατηγορίες ασθενών κτυπούν τις πόρτες των ιατρείων διαφόρων ειδικοτήτων πράγμα που με την σειρά του επίσης οδηγεί σε αύξηση του εισοδήματος.

Λόγω αυτών των επιδράσεων της ακτινοβολίας, οι εφαρμογές των laser αποκατάστασης επεκτείνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς της ιατρικής επιστήμης προσφέροντας τις θεραπευτικές των ιδιότητες με τον πιο ανώδυνο, ακίνδυνο και αμόλυντο τρόπο. Τα αποτελέσματα τους είναι εντυπωσιακά ακόμη και εκεί όπου άλλες θεραπείες δεν αποδίδουν.

Παραδείγματα ικανοποιητικού αποτελέσματος επούλωσης ή θεραπείας αποτελούν, ανοιχτές πληγές δέρματος σε οξείες ή χρόνιες τραυματικές καταστάσεις ή άτονα σάκχαρο διαβητικά ή αγγειακά έλκη, κακώσεις συνδέσμων, τενόντων και μυών, νευρολογικά ή μυοσκελετικά προβλήματα αλλά και διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπου κυρίως ο πόνος αποτελεί το μείζον πρόβλημα (το laser "σπάει" τον πόνο). Επίσης ακμή, ουλές, κυτταρίτιδα, ρυτίδες φλεγμονές και οιδήματα.

Σήμερα υπάρχουν σε χρήση εξελιγμένες τεχνολογίες διοδικών Θεραπευτικών Laser τα οποία κυκλοφορούν ευρέως και στην Ελληνική αγορά. Τα αποτελέσματα που έχει η εφαρμογή των Θεραπευτικών Laser είναι σημαντικά και η δράση τους συνοψίζεται στα εξής τρία: Αναλγητική, Αντιοιδηματική και Αντιφλεγμονώδη. Το πεδίο εφαρμογής είναι εξαιρετικά εκτεταμένο σε όλο το φάσμα της θεραπευτικής ιατρικής, αλλά θα έλεγε κανείς ότι οι τομείς όπου υπάρχουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι οι εξής:

Ορθοπαιδική
Τα Θεραπευτικό laser εφαρμόζονται με επιτυχία σε πληθώρα ορθοπαιδικών παθήσεων, όπως είναι οι εκφυλιστικές οι φλεγμονώδεις και οι κακώσεις.
Στις εκφυλιστικές ασθένειες (όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυοισχιαλγία, κλπ), με την κινητοποίηση του μεταβολισμού των κυττάρων της περιοχής επιβραδύνεται σημαντικά η εξέλιξη της πάθησης και βελτιώνεται από την πρώτη επίσκεψη σαφώς η ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Σε περιπτώσεις τοπικών φλεγμονωδών παθήσεων μπορούμε να μιλάμε για πλήρη θεραπεία, όπως στην επικονδυλίτιδα του αγκώνα, την περιαρθρίτιδα του ώμου, την τενοντίτιδα, κλπ. Όπου όμως η πάθηση είναι γενικευμένη (όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) τότε η αγωγή είναι ανακουφιστική και στοχεύει κυρίως στη μείωση των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Όλες οι κακώσεις (θλάσεις διαστρέμματα, αιματώματα, κλπ) αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά και η χρήση των Θεραπευτικών Laser μειώνει το χρόνο αποκατάστασης περίπου στο μισό.

Δερματολογία
Τα αποτελέσματα των Θεραπευτικών Laser είναι προφανή και πολλές φορές εντυπωσιακά σε παθήσεις του δέρματος (άτονα έλκη σε διαβητικούς και φλεβοπαθείς ασθενείς, εγκαύματα, τραύματα, ακμή, κλπ) αλλά ειδικά στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα της αισθητικής δερματολογίας οι εφαρμογές είναι πολλές και συνεχώς έχουμε νέες εξελίξεις.

Στον κλάδο αυτό, τα Θεραπευτικά Laser αποτελούν πραγματικά μια επανάσταση. Μια επανάσταση που προσφέρει στους ασθενείς μια θεραπεία αναίμακτη, ανώδυνη και χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια.

Οι κυριότερες σήμερα εφαρμογές είναι η βελτίωση του τόνου του δέρματος (mini face lifting χωρίς χειρουργική επέμβαση) σε πρόσωπο, λαιμό και στήθος, η απάλυνση των μικρών ρυτίδων όπως επίσης ο αποχρωματισμός των πρόσφατων ραγάδων (στήθος, κοιλιά, μηροί) που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη και μετά από απότομη αυξομείωση του βάρους.

Νευρολογία
Στον τομέα της Νευρολογίας τα Θεραπευτικά Laser χρησιμοποιούνται με πολύ καλά αποτελέσματα κυρίως σε επίμονες καταστάσεις όπως οι μεθερπητικές νευραλγίες μετά από έρπητα ζωστήρα καθώς και στις νευραλγίες του τριδύμου νεύρου στο πρόσωπο. Όσο νωρίτερα αρχίζει η θεραπεία, τόσο τα αποτελέσματα είναι πιο εντυπωσιακά και εμφανίζονται γρηγορότερα.

Οι εφαρμογές των Θεραπευτικών Laser αποκατάστασης επεκτείνονται σχεδόν σε όλους τους τομείς της ιατρικής επιστήμης προσφέροντας τις θαυματουργές των ιδιότητες με τον πιο ανώδυνο, ακίνδυνο και αμόλυντο τρόπο.

Τα αποτελέσματά τους είναι εντυπωσιακά ακόμη και εκεί όπου άλλες θεραπείες δεν αποδίδουν.

 • Πόσο ωφελείται ο ασθενής σε μια θεραπεία με laser;
 • Aναλγητική δράση. Επιρροή στην σύνθεση της ενδορφίνης.
 • Αποιδηματική - Αντιφλεγμονώδη δράση. Αύξηση της προσταγλανδίνης και μετατροπή αυτής σε προστακυκλίνη.
 • Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και διαστολή των μικρών αρτηριδίων και τριχοειδών αγγείων με αποτέλεσμα την περαιτέρω οξυγόνωση όλου του οργανισμού.
 • Αύξηση της αντοχής των νευρικών κυττάρων, μείωση σπαστικότητας του ασθενούς.
 • Γρήγορη αποκατάσταση/επαναλειτουργία αιμοφόρων αγγείων.
 • Αυξημένη επιθηλιακή δραστηριότητα και ανταλλαγή των ιστών. 
 • Πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών στην περιοχή του τραύματος και μεγάλη αντοχή και ελαστικότητα του δέρματος.
 • Τόνωση της σύνθεσης του κολλαγόνου και των πρωτεϊνών στα κύτταρα του δέρματος.
 • Αύξηση οστεογέννησης με αποτέλεσμα την πώρωση καταγμάτων.
 • Δραστηριοποίηση και τόνωση των ανοσολογικών μηχανισμών και αύξηση παραγωγής αντισωμάτων D.N.A - R.N.A.
 • Μεταβολή της υδροστατικής πίεσης εντός των αγγείων και μεγαλύτερη απορρόφηση του υγρού των ιστών.
 • Αύξηση του κυτταρικού μεταβολισμού, απομάκρυνση τοξινών, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων άχρηστων προϊόντων. Δραστηριοποίηση των ηλεκτρολυτικών ανταλλαγών του κυτταρικού πρωτοπλάσματος. 
 • Συνοπτικά, τέλος, έχουμε αύξηση λειτουργίας της φαγοκυττάρωσης, αυξημένη λειτουργικότητα των ενζύμων, βιταμίνωση και αντιβακτηριακή δράση, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ευεργετικά αποτελέσματα των Laser αποκατάστασης.

Συμπέρασμα:
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι σήμερα η ιατρική έχει στη διάθεσή της ένα πολύ ισχυρό εργαλείο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορες ειδικότητες ιατρών σε μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων.

Τα Θεραπευτικό Laser επεμβαίνουν στον οργανισμό με ένα τρόπο τελείως ακίνδυνο, ανώδυνο και αναίμακτο. Υπόσχονται πολλά για το μέλλον και πολύ γρήγορα θα έχουν την πρώτη θέση στο οπλοστάσιο της μοντέρνας θεραπευτικής ιατρικής απαλλάσσοντας τους ασθενείς από παθήσεις που τόσο πολύ τους ταλαιπωρούν.

Με τη συσκευή Mid laser Pro και το μεγάλο αριθμό κεφαλών που μπορεί κανείς να συνδέσει σ' αυτή τη μονάδα, ανοίγει στους επιστήμονες της ιατρικής ένας κόσμος πολλών δυνατοτήτων προκειμένου να πετύχει κάποιος, (ιατρός ή φυσικοθεραπευτής), αυτά τα αποτελέσματα.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

WALT ΠΑΝΕΠΕΘΕΛ Medical Lasers Laser.gr Irradia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Laser Center Larissas | ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕ LASER

Το κέντρο θεραπείας Laser Therapy Center ιδρύθηκε το έτος 1991 στο Νομό Λάρισας με την ονομασία Physio Laser. Στην συνέχεια, το έτος 1996, μετονομάστηκε ως Laser Center Larissas. 10 χρόνια αργότερα, το έτος 2006, το τμήμα θεραπείας με laser της «Laser Center Larissas» απέκτησε τον δικό του ξεχωριστό διακριτικό τίτλο «Laser Therapy Center».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΑΡΙΣΑ: Laser Center Larissas

Ερυθρού Σταυρού 9, 412 21, Λάρισα

+30 2410 538 538

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: Laser Therapy Center

Παν. Ζήδρου 7, 402 00, Ελασσόνα

+30 24930 24 200

ΑΘΗΝΑ: Laser Therapy Center

Λ. Ποσειδώνος 47, 162 75, Π. Φάληρο

+30 210 981 8181

BULGARIA: Laser Therapy Center

29 Dame Gruev Str, 2700, Blagoevgrad

+359 8 96 97 98 99

------

+30 6938 538 538

info@laser-center.gr

www.laser-center.gr

NEWSLETTER

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.