+30 2410 538 538 | +30 210 981 81 81

English

Κύστη κόκκυγα: Ανώδυνη, μη Επεμβατική Θεραπεία με Laser

Κύστη κόκκυγα: Ανώδυνη, μη Επεμβατική Θεραπεία με Laser

Κύστη κόκκυγα: Ανώδυνη, μη Επεμβατική Θεραπεία με Laser

Κύστη Pilonidal ή Κύστη Κόκκυγα

Το άρθρο έγραψαν οι:

Νάθαν Ευαγγέλου, Dr Θεραπευτικής με Laser και
Πετρίδης Ανδρέας, Εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής Θεραπευτικής με Laser

Κύστη Κόκκυγα Εισαγωγή

«Τέλος στην κύστη κόκκυγος με laser» αναφέρουν επιγραμματικά σε άρθρα τους πολλοί χειρουργοί ιατροί και σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η «νέα θεραπεία» τους αναφέρεται στην χειρουργική κοπή ή εξάχνωση με laser αντί της κλασσικής τομής μιας χειρουργικής επέμβασης με νυστέρι.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στην πραγματική θεραπεία με laser η οποία δεν έχει να κάνει με χειρουργικά - κοπτικά laser. Είναι στην κυριολεξία μια μη επεμβατική μέθοδος, πλήρως ανώδυνη και η καθαρά θεραπευτική δράση του laser συντελεί εμφανέστατα στην θεαματική επούλωση της κύστης κόκκυγα, αλλά και όλων των ειδών τραύματα, έλκη κατάκλισης και διαβήτη.

Όπως είναι γνωστό, τα θεραπευτικά laser διαφέρουν, μεταξύ άλλων, από τα χειρουργικά laser στην ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι, με ένα θεραπευτικό laser έχουμε μόνο τη δυνατότητα θεραπείας ενός π.χ. παθολογικού ιστού ενώ με ένα χειρουργικό laser την αφαίρεσή του από τον υπόλοιπο οργανισμό.

Γενικά περί κύστης κόκκυγα (Κ.Κ.)

Μια Κ.Κ. εμφανίζεται κατά μήκος του τελευταίου άκρου της σπονδυλικής στήλης κοντά στη σχισμή των γλουτών.

Οι Κ.Κ. πιστεύεται ότι αναπτύσσονται από τη διείσδυση των τριχών βαθιά μέσα στο δέρμα.

Μια Κ.Κ. μπορεί να μολυνθεί και μια μολυσμένη Κ.Κ. δημιουργεί απόστημα που απαιτεί την διάνοιξη και την παροχέτευσή του.

Η υποτροπές σε μια Κ.Κ. είναι συχνές και ο χειρουργικός καθαρισμός μπορεί να αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις συνδυαστική θεραπεία για μια οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ετυμολογία

Κύστη Pilonidal κατά γράμμα σημαίνει «φωλιά από μαλλιά», και προέρχεται από τις λατινικές λέξεις για τα μαλλιά «τρίχες» και φωλιά «εστία». Η κύστη κόκκυγα σήμερα απέκτησε μια επιστημονικότερη περιγραφή. Ονομάζεται Τριχοφωλεακό Συρίγγιο.

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη φράση "κύστη pilonidal" για να περιγράψει το πρόβλημα ήταν ο RM Hodges το 1880. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Herbert Mayo ήδη από το 1833.

Η πάθηση της κύστης κόκκυγα έγινε επίσης γνωστή και ως "νόσος Jeep" διότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1945) πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες (περί τους 80.000) υπέφεραν από την νόσο αυτή διότι είτε οδηγούσαν επί ώρες στους ανώμαλους κατεστραμμένους από τον πόλεμο δρόμους τα στρατιωτικά εκείνα οχήματα τζιπ, φορτηγά και βυτία καυσίμων είτε καθόντουσαν σε αυτά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα να υποβληθούν σε επεμβατικές (χειρουργικές) θεραπείες κύστης κόκκυγα σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Η.Π.Α.

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Μια κύστη κόκκυγα αναφέρεται επίσης ως μια εστία με τρίχες, ένα κοκκυγικό απόστημα ή ένα συρίγγιο ιεροκοκκυγικής. Θα το περιγράφαμε απλά ότι είναι μια κύστη ή ένα απόστημα κοντά ή πάνω στο γενέθλιο σχισμή των γλουτών, η οποία συχνά περιέχει τρίχες και κατεστραμμένο δέρμα.

Κύστη Κόκκυγα2 Περιγράφοντάς το εκτενέστερα αναφέρουμε ότι μια κύστη κόκκυγα αποτελεί δυστυχώς για τον πάσχοντα μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα που δημιουργείται από την ανάπτυξη τριχών μέσα στο δέρμα με έντονα τα σημάδια μόλυνσης.

Όταν η κατάσταση γίνει ιδιαίτερα σοβαρή, το λοιμώδες στοιχείο εξαπλώνεται με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλαπλά αποστήματα και συρίγγια καταστρέφοντας τους ιστούς της γύρω περιοχής. Αντιθέτως μια μικρή κύστη δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, αν φυσικά δεν μολυνθεί.

Διαγνωστικός έλεγχος

Μια κύστη κόκκυγα μπορεί να διαγνωστεί με βάση τα συμπτώματα και τα ευρήματα στη φυσική εξέταση. Απεικονιστικές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος δεν είναι απαραίτητες προκειμένου να διαπιστωθεί μια πάθηση κύστη κόκκυγα.

Συχνότητα εμφάνισης σε ομάδες και φύλο

Ο κυστικός αυτός σχηματισμός, ως πάθηση έχει αποδειχθεί ότι: 

 • Η συχνότητα εμφάνισης στον πληθυσμό αναλογεί περίπου 26 ασθενείς ανά 100.000 άτομα.
 • Επηρεάζει πολύ περισσότερο τους (λευκούς) άνδρες (8 στους 10) σε σχέση με τις γυναίκες.
 • Η εμφάνιση της νόσου αυτής της ομάδας ασθενών παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών.
 • Παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα άτομα ή εκείνους που κατατάσσονται ως υπέρβαροι.
 • Η υπερβολική εφίδρωση σε αυτά τα άτομα σε συνδυασμό με παρατεταμένη καθιστική, αδρανή ζωή και κακές συνθήκες υγιεινής μπορεί να συμβάλει επίσης σε ανάπτυξη μιας κύστης κόκκυγα.
 • Στην ομάδα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται και άτομα με οικογενειακό ιστορικό της ίδιας πάθησης 
 • Τέλος πρέπει να συμπεριληφθούν και άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα τα οποία απαιτούν παρατεταμένες περιόδους καθιστικής εργασίας που αυξάνουν την πίεση στον κόκκυγα και δημιουργούν τοπικό τραυματισμό και στη συνέχεια μια φλεγμονή. Μεταξύ των επαγγελμάτων αυτών ξεχωρίζει κανείς τους αναβάτες αλόγων, τους οδηγούς σε πολύωρα ταξίδια και οδηγούς ανωμάλων δρόμων κ.τ.λ.

Αιτίες πρόκλησης ανάπτυξης

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν σε κάποιο άτομο μια κύστη κόκκυγα; Η επιστημονική άποψη για τις πρωταρχικές αιτίες που προκαλούν μια κύστη κόκκυγα σε γενικές γραμμές είναι:

 • η υπερβολική πίεση,
 • η τριβή, και
 • ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός της ιεροκοκκυγικής περιοχής.

Αυτές οι πρωταρχικές αιτίες πιστεύεται ότι διευκολύνουν την αντίστροφη (προς τα μέσα) ανάπτυξη της τρίχας, προδιαθέτοντας τα άτομα είτε να αναπτύξουν κύστη κόκκυγα ή να διεγείρουν ήδη υπάρχουσες κύστεις.

Αυτή η διέγερση ή ο ερεθισμός που νοιώθει το σώμα από την μη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας εσωτερικά, υποχρεώνει τον οργανισμό να αντισταθεί στον «εισβολέα» με την συνήθη τοπική φλεγμονώδη αντίδραση σχηματίζοντας μια κύστη προκειμένου να παγιδεύσει γύρω του αυτές τις τρίχες.

Αυτή η διαδικασία ωστόσο, μπορεί να συμβεί σιγά - σιγά μεσολαβώντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αντιλαμβάνεται αμέσως την σοβαρότητα του προβλήματός του.

Στον επιστημονικό κόσμο επικρατεί επίσης η άποψη ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ενήλικας πια ασθενής, ενδέχεται να οφείλεται σε σχηματισμό κάποιας κύστης κατά τη εμβρυϊκή ζωή του, κάτι φυσικά που δεν μπορεί μέχρι τώρα να αποδειχθεί.

Πολλοί επιστήμονες, ειδικοί ιατροί πιστεύουν ότι μια κύστη κόκκυγα είναι αποτέλεσμα τραυματισμού της περιοχής και αυτό οδηγεί σε εισδύουσες τρίχες. Η απόδειξη για αυτούς φαίνεται στην αποκοπείσα περιοχή μιας κύστης κόκκυγα η οποία σχεδόν πάντα περιέχει πολλές τρίχες.

Το ερώτημα όμως που εδώ προκύπτει είναι γιατί αυτές οι τρίχες δεν συνοδεύονται από θύλακες; Μήπως αυτό συμβαίνει διότι αυτές «εισάγονται» από τον θύλακα ή αναπτύσσονται προς τα μέσα αφού ο τραυματισμένος ιστός ή άλλες ιδανικές συνθήκες αποτελούν για την διείσδυση και ανάπτυξη της τρίχας τον εύκολο προς τα μέσα δρόμο;

Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Τα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, αν μια κύστη κόκκυγα έχει μολυνθεί, συμβαίνουν τα εξής:

Στην αρχή ο ασθενής παρατηρεί στο τελευταίο άκρο της σπονδυλικής του στήλης, δηλαδή στον κόκκυγα, κάποιο μικρό και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο πρήξιμο το οποίο δημιουργεί μια ευαισθησία στην περιοχή την ώρα που κανείς κάθεται.

Η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ενοχλητική και από μικρό και ανεκτό πρήξιμο τώρα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με τη δημιουργία διογκωμένης, σκληρής, ισχυρά επώδυνης μάζας με φλεγμονή και οίδημα (απόστημα).

Φλεγμονή σημαίνει ερυθρότητα και πυρετό στην περιοχή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η κατάσταση αποτελεί για τον ασθενή καταβολή όλου του οργανισμού του με εμφανή σημάδια κόπωσης και πόνου.

Οίδημα ή απόστημα σημαίνει (εκτός από ισχυρό πόνο), επί πλέον εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο ή όπως αλλιώς λέγεται συρίγγιο το οποίο συνήθως μυρίζει πολύ άσχημα.

Η εκροή γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή με την ρύπανση του εσώρουχου με οροαιματηρό υγρό και αυτό μπορεί να συνεχιστεί επί χρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά το πρόβλημα.

Μια κύστη κόκκυγα αποτελεί συνήθως για τον πάσχοντα μια πολύ επώδυνη κατάσταση με συνεχείς υποτροπές.

Μερικοί ασθενείς, αν και σπάνια, εμφανίζουν εστίες «φωλιάς με τρίχες» ή τριχοφωλεακό συρίγγιο και σε άλλες περιοχές του σώματός τους επίσης, όπως οι μασχάλες, ο ομφαλός ή η ηβική χώρα.

Επίσης σπάνια φαινόμενα αλλά συμβαίνει σε κάποιους ασθενείς να προσβληθούν από μια «Συστημική Λοίμωξη» (μόλυνση που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα) και ακόμη πιο σπάνια κάποια άτομα προσβάλλονται από το λεγόμενο «Πλακώδες Καρκίνωμα» (η ανάπτυξη μιας μορφής καρκίνου του δέρματος εντός της κύστης).

Πάραυτα σε κάποιες άλλες επίσης ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρούνται ασθενείς με κύστη κόκκυγα να είναι σχεδόν χωρίς συμπτώματα σε φλεγμονή, σε οίδημα και σε πόνο. Ίσως το μόνο εύρημα μπορεί να είναι ένα «λακκάκι» ή ένα «άνοιγμα» στο δέρμα κοντά στη σχισμή των γλουτών.

Πού αυτό μπορεί να οφείλεται δεν είναι ακριβώς κλινικά τεκμηριωμένο.

Οι απόψεις που επικρατούν αναφέρουν ότι:

Η συμπτωματολογία αυτών των ασθενών ίσως είναι πολύ χαμηλή διότι η περιοχή μιας κύστης που περιέχει υγρό είναι πολύ μικρή και δεν παρουσιάζει καμιά ένδειξη λοίμωξης ώστε η κύστη κόκκυγα δεν γίνεται αντιληπτή, ή

Ίσως αυτό να οφείλεται στο ισχυρό ανοσοποιητικό τους σύστημα το οποίο μπορεί να διαθέτει καλούς μηχανισμούς αντιφλεγμονώδους δράσης και παράλληλη αποστράγγιση του οιδήματος με αποτέλεσμα αυτοί οι ασθενείς να μην έχουν πρήξιμο ούτε ευαισθησία και συνεπώς να μην αισθάνονται και πόνο.

Κλασσικές θεραπευτικές μέθοδοι

Παρά το γεγονός ότι η κύστη κόκκυγα δεν είναι απειλητική για τη ζωή, παραμένει πάραυτα, μια από τις πιο δύσκολες για πλήρη ίαση πάθηση καθώς η σύγχρονη κλασική ιατρική δυσκολεύεται να δώσει μια οριστική θεραπεία. Γιατί;

Κύστη Κόκκυγα3 Διότι:

 • Τα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα δεν την επηρεάζουν ιδιαίτερα.
 • Παροχετεύοντας το υγρό της κύστης δεν σημαίνει και απαλλαγή από την μόλυνση εντός του έλκους.
 • Το έλκος που έχει δημιουργηθεί δεν επουλώνεται εύκολα λόγω θέσεως και υφής.
 • Τα συρίγγια που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή αποτελούν επίσης πολύ δύσκολο έργο στην επούλωση.
 • Μια χειρουργική επέμβαση εκτομής αυτού του είδους έχει κινδύνους αποτυχίας ή υποτροπής.
 • Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί εκτός του ότι παρουσιάζουν συμπτώματα μεταχειρουργικού πόνου, βραδείας επούλωσης και παρατεταμένου οιδήματος απαιτείται επίσης πολύ χρόνο ανάρρωσης με τον ασθενή ξαπλωμένο σε πρηνή (μπρούμυτα) θέση.

Η κακή εμπειρία που πολλοί ασθενείς είχαν δοκιμάζοντας ανεπιτυχώς μια ή περισσότερες από τις προαναφερθέντες θεραπευτικές μεθόδους και οι εμπειρίες άλλων με την ίδια πάθηση τούς έστρεψε σε αναζήτηση πληροφοριών για μια θεραπεία που θα ήταν περισσότερο ανώδυνα και φυσικά πλήρως αποτελεσματική. Για αυτή τη θεραπεία που ονομάζεται θεραπεία με laser θα σας πληροφορήσουμε στη συνέχεια.

Η Θεραπεία με Laser. Τι είναι;

Η θεραπεία με laser είναι μια καθαρά ιατρική μέθοδος όπου γίνεται χρήση ιατρικής τεχνολογίας μη χειρουργικών laser τα οποία καλούνται επίσης Θεραπευτικά Laser και η τεχνική καλείται Θεραπευτική με Laser. Αυτή η ομάδα laser χρησιμοποιείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες καθώς και από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές προκειμένου να αποθεραπευτεί ο ασθενής ακόμη και από δύσκολες στην ίαση παθήσεις.

Η θεραπευτική με laser στερείται αντενδείξεων και παρενεργειών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπείες σε όλες τις ηλικίες. Ο λόγος που η θεραπεία laser στερείται αντενδείξεων και παρενεργειών είναι διότι το laser είναι καθαρό φως και τίποτα άλλο. Δεν είναι ούτε υπεριώδη ούτε κάποιου άλλου είδους βλαβερή ακτινοβολία.

Πώς εκτελείτε μια θεραπεία στην κύστη κόκκυγα;

Κύστη Κόκκυγα4 Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής της θεραπείας laser γίνεται κατόπιν εξέτασης της κατάστασης του τραύματος. Ο ασθενής τοποθετείτε σε πρηνή θέση και γίνεται χρήση άσηπτης τεχνικής με ένα θεραπευτικό μη κοπτικό laser χωρίς κανενός είδους νάρκωσης.

Η κεφαλή του laser περνά πάνω από την επίμαχη περιοχή ακτινοβολώντας για μερικά λεπτά. Στην πληγή τοποθετείται μόνο μια γάζα και ο ασθενής σηκώνεται από το εξεταστικό τραπέζι με σαφή λιγότερο πόνο στην περιοχή και όχι μόνο εκεί. Από εκείνη την στιγμή αρχίζει και ηρεμεί όλο του το σώμα.

Στη θεραπεία με laser δεν χρειάζεται να κάνουμε καμιά χρήση κάποιου π.χ. νυστεριού για τομή στο δέρμα για να στραγγίσουμε το πύον. Αυτό αποστραγγίζεται από μόνο του από τα οργανικά συστήματα αποστράγγισης του σώματος απομακρύνοντας παράλληλα όλα τα άχρηστα υπολείμματα από την πληγή. Όπου είναι εφικτό απομακρύνουμε με μια λαβίδα τις τρίχες που συνήθως υπάρχουν στην περιοχή.

Μια χρόνια κύστη κόκκυγα επουλώνεται αποτελεσματικά με ένα σωστό τύπο laser χωρίς να αφαιρεθεί κάποιο τμήμα του κόκκυγα ή οι συνοδοί πόροι και τα συρίγγια.

Προφυλάξεις μετά από μια θεραπεία laser

Η θεραπεία έχει ως αποτέλεσμα να ανακουφιστεί ο ασθενής άμεσα από τον πόνο δηλαδή από την πρώτη του συνεδρία αφού άμεσα ελαττώνεται και η φλεγμονή και το οίδημα. Μετά από κάθε θεραπεία ο ασθενής μπορεί αν το επιθυμεί να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Δεν απαιτείται από τον ασθενή συνεχείς επώδυνες αλλαγές με κάποια επιθέματα, διότι το τραύμα στεγνώνει και επουλώνεται με ασφάλεια. Την κοκκοποίηση του τραύματος τη βλέπουμε μάλιστα να συμβαίνει από την πρώτη του θεραπεία. Η τοποθέτησης μιας απλής μόνο γάζας αρκεί ώστε το έλκος να μπορεί να οξυγονώνεται.

Ο ασθενής αφού αφαιρέσει τη γάζα μπορεί άνετα να κάνει ένα ζεστό ντους χωρίς το φόβο του σαπουνιού ή του αφρόλουτρου που θα πέσει πάνω στην πληγή.

Δίδεται η συμβουλή να μην χρησιμοποιούνται ζεστές κομπρέσες ούτε και ψυχρά επιθέματα. Ο ασθενής μπορεί να λαμβάνει επίσης την οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή όπως αντιβιοτικά που ενδεχομένως του χορήγησε ο προσωπικός του γιατρός. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι η δραστικότητα του φαρμακευτικού σκευάσματος είναι τώρα πολύ αποτελεσματική αφού απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό του ασθενούς εν αντιθέσει με άλλες φορές.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την επούλωση;

Ο συνολικός χρόνος της θεραπείας προκειμένου να επουλωθεί ο ιστός εξαρτάται από την έκταση της νόσου, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, και την παρουσία της μόλυνσης. Απαιτείται όμως σίγουρα ένα χρονικό διάστημα κάποιων εβδομάδων με μέσο όρο 2-3 επισκέψεων ανά εβδομάδα.

Ποια είναι η πρόγνωση υποτροπής;

Στη θεραπεία πλήρους επούλωσης και αποκατάστασης μιας κύστης κόκκυγα η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Σπάνια υπάρχουν υποτροπές.

Αυτό συμβαίνει διότι στην θεραπεία και επούλωση μιας κύστης κόκκυγα με laser εξαλείφεται πλήρως το φλεγμονώδες στοιχείο το οποίο είναι υπεύθυνο για την σταδιακή διάβρωση της περιοχής. Επί πλέον, είναι πολύ σημαντικό το ότι η θεραπεία με laser ισχυροποιεί τους μηχανισμούς του οργανισμού στις διάφορες ανάγκες του με ανάλογη αντίσταση.

Στις χρόνιες περιπτώσεις, κυρίως εκείνες όπου υπήρξε υποτροπή και μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα είχε να κάνει μόνο με το ότι ο ασθενής δεν είχε ολοκληρώσει τη θεραπεία του διότι εν μέρει δεν πονούσε και πίστευε ότι θα γίνει καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου. Ένας ακόμη παράγοντας είναι ο οικονομικός όπου ο ασθενής ανέβαλε τη θεραπεία του αφού παράλληλα είχε βελτιωθεί αρκετά και φυσικά δεν πονούσε στο βαθμό εκείνο που θα τον «έσπρωχνε» πίσω στο θεραπευτήριο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η θεραπεία με laser είναι σαφέστατα καλύτερη συγκρινόμενη με κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, την κλασσική ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις όπου η επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγα είναι ωστόσο γενικά γνωστό ότι υποτροπιάζει στο 40% - 50% των ασθενών.

Πρόληψη από τον ασθενή

Παρόλο που γνωρίζουμε ότι μια ολοκληρωμένη θεραπεία με laser δεν προσφέρει έδαφος για υποτροπές η καλή υγιεινή της ιεροκοκκυγικής περιοχής είναι σημαντική για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μιας κύστης κόκκυγα και της επανεμφάνισής της.

Δασύτριχα άτομα πρέπει να κρατούν την περιοχή καθαρή και στεγνή. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιοι πολύ δασύτριχοι ασθενείς προχώρησαν σε μια αποτρίχωση της περιοχής φοβούμενοι μην τους ξανασυμβεί το ίδιο.

Παχύσαρκα άτομα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση, ανάπτυξη και υποτροπή της κύστη κόκκυγα διατηρώντας το βάρος του σώματός τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πρόληψη για τον ασθενή ίσως σημαίνει επίσης προσπάθεια αποφυγής παρατεταμένης καθιστικής εργασίας ή υπερβολική επαναλαμβανόμενη πίεση στην περιοχή του κόκκυγα και όπως αναφέρθηκε παραπάνω η βελτίωση των πρακτικών υγιεινής.

Πλεονεκτήματα της μη επεμβατικής θεραπείας laser

Παρόλο που μια θεραπεία με laser εξαρτάται από την έκταση της νόσου, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, και την παρουσία της μολύνσεως, εν τούτοις η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα της κύστης κόκκυγα όπως και σε πολλά άλλα.

Όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για μια ανώδυνη μη επεμβατική θεραπεία που περιλαμβάνει κάποιες επισκέψεις οι οποίες διαρκούν περίπου 15’ της ώρας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια στιγμή.

Η θεραπεία με laser θα πρέπει να προτιμηθεί από τους ασθενείς αντί του νυστεριού, για τους εξής λόγους:

Ο ασθενής δεν έχει τίποτα να φοβηθεί αφού η θεραπεία:

 • Είναι Αποτελεσματική.
 • Είναι Ανώδυνη.
 • Δεν έχει παρενέργειες αφού το laser είναι «φως». 
 • Δεν αιμορραγεί αφού δεν γίνονται τομές. 
 • Διαθέτει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
 • Υπάρχει ταχεία επούλωση του τραύματος με μηδαμινό σχεδόν πόνο.
 • Αφού η θεραπεία με laser είναι ούτως ή άλλως αποτελεσματική, ακόμη και αν πρόκειται για μια χρονίζουσα κύστη κόκκυγα, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την εφαρμογή της ως άκρως επιστημονική μέθοδος η θεραπευτική με laser αποτελεί πολύ μεγάλο κέρδος, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Γιατί;

Διότι:

 • Στη θεραπεία με laser δεν απαιτείται καμία χειρουργική επέμβαση.
 • Παρατηρείται σημαντική μείωση στα νοσήλια.
 • Σημαντική μείωση στα διάφορα (πανάκριβα αποστειρωμένα) επιθέματα με τις συνεχείς καθημερινές αλλαγές.
 • Σημαντική μείωση του χρόνου παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο.
 • Της γενικότερης αποθεραπείας του αλλά και
 • Της επιστροφής του στην εργασία.

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία με laser δεν εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.

 • Όσο οξύ και αν είναι ένα απόστημα δεν απαιτείται καμιά διάνοιξη ούτε παροχέτευση, ώστε να υπάρξει ηρεμία στον πόνο αλλά και αποστράγγιση.
 • Ο ίδιος ο οργανισμός ανακουφίζει το σώμα του από τον πόνο μειώνοντας τη φλεγμονή και απελευθερώνοντας το οίδημα.
 • Παράλληλα οι ασθενείς δεν έχουν ανάγκη ή μπορεί να μειώσουν στο ελάχιστο τη λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονοδών σκευασμάτων.
 • Μετά από την πρώτη ή δεύτερη μέρα της θεραπείας έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να μπορούν να καθίσουν άνετα αλλά και να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητες.
 • Η χρήση μη επεμβατικών laser μηδενίζουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τις πιθανότητες υποτροπής.
 • Οι ασθενείς που έχουν ήδη χειρουργηθεί και παρουσιάζουν συμπτώματα μεταχειρουργικού πόνου, βραδείας επούλωσης και παρατεταμένου οιδήματος μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τα θεραπευτικά laser.

Μεταχειρουργικά τραύματα ασθενών και αποτελέσματα επούλωσης.

 

1.1/3-2006
1.29/3-2006
1.22/4-2006
2.5/8-2006
2.27/8-2006
2.25/9-2006
3.23/7-2007
3.11/8-2007
3.31/8-2007

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

WALT ΠΑΝΕΠΕΘΕΛ Medical Lasers Laser.gr Irradia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Laser Center Larissas | ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕ LASER

Το κέντρο θεραπείας Laser Therapy Center ιδρύθηκε το έτος 1991 στο Νομό Λάρισας με την ονομασία Physio Laser. Στην συνέχεια, το έτος 1996, μετονομάστηκε ως Laser Center Larissas. 10 χρόνια αργότερα, το έτος 2006, το τμήμα θεραπείας με laser της «Laser Center Larissas» απέκτησε τον δικό του ξεχωριστό διακριτικό τίτλο «Laser Therapy Center».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΑΡΙΣΑ: Laser Center Larissas

Ερυθρού Σταυρού 9, 412 21, Λάρισα

+30 2410 538 538

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: Laser Therapy Center

Παν. Ζήδρου 7, 402 00, Ελασσόνα

+30 24930 24 200

ΑΘΗΝΑ: Laser Therapy Center

Λ. Ποσειδώνος 47, 162 75, Π. Φάληρο

+30 210 981 8181

BULGARIA: Laser Therapy Center

29 Dame Gruev Str, 2700, Blagoevgrad

+359 8 96 97 98 99

------

+30 6938 538 538

info@laser-center.gr

www.laser-center.gr

NEWSLETTER

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.