+30 2410 538 538 | +30 210 981 81 81

English

Βελονισμός και Χρόνιος Πόνος

Βελονισμός και Χρόνιος Πόνος

Έρευνες
«Ο βελονισμός βοηθά τους ασθενείς με χρόνιο πόνο. Δεν έχει, πάντως, θεαματικά αποτελέσματα και οι διαφορές της θεραπευτικής επίδρασης μεταξύ του πραγματικού και του ψευδο-βελονισμού είναι τόσο μικρές, που καταντούν κλινικά ασήμαντες».

Οι Αμερικανοί επιστήμονες πάντως καταλήγουν στη διαπίστωση ότι ο βελονισμός αποτελεί πράγματι μια εναλλακτική λύση για όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο. 


Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με χρόνιο πόνο, αν και τα οφέλη του δεν είναι δεδομένα για τον κάθε ασθενή, ούτε υπερτερούν ιδιαίτερα σε σχέση με τα αποτελέσματα του ψευδο-βελονισμού («πλασέμπο»), σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Αντριου Βίκερς του Κέντρου Καρκίνου Μεμόριαλ Σλόαν-Κέτερινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση (μετα-ανάλυση) στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of Internal Medicine», ανέλυσαν δεδομένα από 29 κλινικές δοκιμές που αφορούσαν τη χρήση του βελονισμού σε περίπου 18.000 ασθενείς από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Σουηδία). 

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σχέση με αυτούς που δεν έκαναν καθόλου βελονισμό ή που έκαναν εικονικό (ψευδο) βελονισμό, όσοι έκαναν πραγματικό βελονισμό, συχνά σημείωσαν όντως κάποια βελτίωση στον πόνο τους.

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι «αν και τα στοιχεία δείχνουν πως ο βελονισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα φαινόμενο ‘πλασέμπο', οι διαφορές μεταξύ του αληθινού και του εικονικού βελονισμού είναι σχετικά μικρές, δείχνοντας έτσι ότι και άλλοι παράγοντες, πέρα από την ίδια την τοποθέτηση των βελονών, παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία».

Οι Αμερικανοί επιστήμονες πάντως καταλήγουν στη διαπίστωση ότι ο βελονισμός αποτελεί πράγματι μια εναλλακτική λύση για όσους πάσχουν από χρόνιο πόνο από διάφορες αιτίες και σε διάφορα σημεία του σώματος (πλάτη, μέση, ώμοι, πονοκέφαλος, αρθρίτιδα κ.α.), παρόλο που δεν υπάρχει ευρέως αποδεκτή επιστημονική εξήγηση για τον μηχανισμό που «δουλεύει» ο βελονισμός, μία παλαιά κινεζική ιατρική τεχνική.

Ο επίτιμος καθηγητής συμπληρωματικής/εναλλακτικής ιατρικής του πανεπιστημίου Έξετερ Έτζαρντ Ερνστ, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», δήλωσε ότι η νέα μελέτη δείχνει καθαρά πως τα όποια οφέλη του βελονισμού οφείλονται κυρίως στην αυθυποβολή του φαινομένου «placebo», ενώ επεσήμανε ότι οι διαφορές της θεραπευτικής επίδρασης μεταξύ του πραγματικού και του ψευδο-βελονισμού είναι τόσο μικρές, που καταντούν κλινικά ασήμαντες.

 Όπως είπε, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι «η λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία ανάμεσα στον ασθενή και στον θεραπευτή είναι πιο σημαντική από τις ίδιες τις βελόνες. Αν τέτοιου είδους παράγοντες ληφθούν υπόψη, τότε η ωφέλεια του βελονισμού στον χρόνιο πόνο μπορεί να εξαφανιστεί τελείως».

Από την άλλη όμως, όπως επισημαίνει ο Αντριου 'Αβινς σε σχόλιο του στο ίδιο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό, τελικά αυτό που μετρά για τον ασθενή είναι αν η μέθοδος έχει αποτέλεσμα πάνω του, άσχετα με την εξήγηση του μηχανισμού που εμπλέκεται. 

«Τουλάχιστον στην περίπτωση του βελονισμού», όπως επισημαίνει», «ο Βίκερς και οι συνεργάτες του έδειξαν με αξιόπιστα στοιχεία ότι η βελονισμός φαίνεται να παρέχει κάποια μέτρια οφέλη, σε σχέση με τις άλλες συνηθισμένες θεραπείες, σε ασθενείς που έχουν χρόνιο πόνο για διάφορους λόγους». 

Πηγή: Καθημερινή 12.09.2012 Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Share this post: 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

WALT ΠΑΝΕΠΕΘΕΛ Medical Lasers Laser.gr Irradia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Laser Center Larissas | ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕ LASER

Το κέντρο θεραπείας Laser Therapy Center ιδρύθηκε το έτος 1991 στο Νομό Λάρισας με την ονομασία Physio Laser. Στην συνέχεια, το έτος 1996, μετονομάστηκε ως Laser Center Larissas. 10 χρόνια αργότερα, το έτος 2006, το τμήμα θεραπείας με laser της «Laser Center Larissas» απέκτησε τον δικό του ξεχωριστό διακριτικό τίτλο «Laser Therapy Center».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΑΡΙΣΑ: Laser Center Larissas

Ερυθρού Σταυρού 9, 412 21, Λάρισα

+30 2410 538 538

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: Laser Therapy Center

Παν. Ζήδρου 7, 402 00, Ελασσόνα

+30 24930 24 200

ΑΘΗΝΑ: Laser Therapy Center

Λ. Ποσειδώνος 47, 162 75, Π. Φάληρο

+30 210 981 8181

BULGARIA: Laser Therapy Center

29 Dame Gruev Str, 2700, Blagoevgrad

+359 8 96 97 98 99

------

+30 6938 538 538

info@laser-center.gr

www.laser-center.gr

NEWSLETTER

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.